Mini pice sa sosom od bosiljka i prepeličjim jajima

… ili recept za “PIZZU LIDLIZZU” 🙂

Nedavno sam imao priliku da u emisiji „Mr. Kitchen“ ugostim sertifikovanog pica majstora Pavla Brankovića koji mi je otkrio tajne uspešnog pravljenja prave italijanske pice. Naučio sam da pravim najbolje vazdušasto testo za picu, baš kao što to već decenijama rade najbolji italijanski majstori. Nisam mislio da ću moći da napravim takvu picu u kućnim uslovima, ali – uspelo je!

Umetnost pravljenja pice jeste u pripremi testa i njegovom razvlačenju. Da li će to biti deblje razvučeno testo, domaćinsko, sečeno četvrtasto, ili pak ono veoma tanko, sa debljim vazdušastim ivicama formirano u veliki krug – to zavisi od vas. Ja sam danas odlučio da pravim mini pice.

Nadev i sastojci  definišu vrstu i naziv pice: Sicilijana, Napolitana, Fungi, Četiri godišnja doba, Margarita, Kaprićoza, Vezuvio.. sve su to dobro znane pice. Zato sam odlučio da koristim drugačije sastojke, neke koje već imam u frižideru i koji se ne kvare brzo.

 

Kod kuće uvek imam konzervirane namirnice koje od nedavno kupujem u novootvorenom LIDLUzbog visokog kvaliteta i zaista niske cene. Imaju široku ponudu trajnijeg povrća, voća, sosova u teglicama ili konzervama.

Moj omiljeni BARESA pesto alla genovese imam uvek u frižideru, a njihove FRESHONA pečurke iz teglice su odlične jer nisu kisele, prilično su neutralne pa mogu da idu u razna jela. Uz dodatak FRESHONA kalamata maslina i prepeličjih jaja, ova pica postaje original i takvu nisam do sada jeo.

 

 

 

Dakle, da rezimiram spisak namirnica koji ide na „Pice Lidlice“:

  • premazane su sosom od bosiljka
  • nafilovane su kalamata maslinama bez koštice
  • dekorisane su pečurkama iz teglice
  • i prepeličjim jajima (koja takođe mogu da stoje duže u frižideru)

 

 

 

Sastojci za testo:

  • 500 gr brašna
  • 350 gr vode
  • Pekarski kvasac
  • Malo maslinovog ulja

 

Umesite testo od navedenih sastojaka i ostavite 24 h u frižideru da fermentiše u dubljoj i dobro zatvorenoj posudi (idealno poklopac ili providna folija). Testo pre upotrebe treba da bude na sobnoj temperaturi oko 2 h. Zatim razvucite testo u željeni oblik i nafilujte satojcima. Kada malo naraste i rerna se ugreje na maksimalnu temeraturu, stavlja se u rernu na donji nivo na papir za pečenje. Peče se u zavisnosti od debljine testa, od 8 do 15tak minuta, ili dok ne dobije zlatnu i čvrstu koricu. Pravljenje originalnog italijanskog testa je malo duži proces, ali je zato užitak nemerljiv.

 

 

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *